Göz Tansiyonu Belirtileri ve Göz Tansiyonu Tedavisi
Göz sağlığı sağlıklı bir şekilde yaşamımızı devam ettirmek açısından son derece önemlidir. Çoğu göz probleminde hastalar erkenden tedavi edilmediği için rahatsızlıkları ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Bu nedenle göz tansiyonu (glokom) ile ilgili rahatsızlıklarda yapılması gereken testler hakkında sizlere kısa bilgiler ileteceğiz.
· Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?
Glokom erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde sonucu görme kaybına kadar varabilen sinsi bir hastalıktır. Bu sebeple her yıl düzenli göz muayenesi olarak göz tansiyonu kontrol edilmelidir.
· Göz İçi Basınç (GİB) Ölçümü
GİB farklı yöntemler kullanılarak ölçülebilir. Genelde göz içi basınç, 22mmHg ve altındadır. İki göz arası basınç farkı çoğunlukla 4mmHg’den az olmaktadır. Tek başına göz içi basınç ölçümü kişinin, göz tansiyonu hastalığı olduğunu veya olmadığını göstermez. Göz tansiyonu hastalığı, görme siniri hasarının oluştuğu bir dizi durum için kullanılan bir terimdir. Glokomun başlıca nedeni göz içindeki basıncın yüksekliğidir. Görme sinirinin dolaşımının bozulduğu, doku zaafiyeti veya yapısal bozuklukların görüldüğü durumlarda, görme siniri basınca daha duyarlı hale gelebilir ve basınç yükselmeksizin de hasar gelişebilir. ( Normal Tansiyonlu Glokom ) Bu nedenle ileri tetkik gerektirir.
· Kornea Kalınlığı (Pakimetrik) Ölçümü
Hekimin bazı hastalarda ilaca başlayıp başlamama kararına son derece yardımcıdır. Normal popülasyonda ortalama kornea kalınlığı 530 mikron civarındadır. Kornea kalınlığı fazla olan hastalarda göz tansiyonu ölçümü yalancı yükseklik olarak normal değerinin üzerinde çıkabilir veya kornea kalınlığı 500 mikrondan düşük olan hastalarda göz tansiyonu olduğundan düşük çıkabilir.
· Optik Sinir Başı ve Lifi Ölçümü (ScanningLaser Oftalmoskopi)
Özellikle optik sinir başında glokoma bağlı çanaklaşma ve sinir liflerindeki incelmeye bağlı harabiyeti rakamsal olarak saptanmaktadır. Tanı kadar takipte de önem arz eder.
Glokom hastalığının tanı ve takibinde önemlidir. 40 yaş üzerinde 100 kişiden 2 kişide göz tansiyonu olma riski vardır. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayenelerinin ve tetkiklerin yıllık periyodlarla yapılması önemlidir.
Görme siniri ve sinir lifi analizi yapan OCT (optik sinir tomografisi), HRT (sinir lifi analizi) ve ölçülen değerinizin gerçeğe ne kadar yakın olduğunu belirleyebilecek olan PAKİMETRE cihazlarıdır. Bunlar glokom tedavisi planlamasında büyük önem taşırlar. Hastanemizde glokom ileri tanı uygulamaları yapılmaktadır. Erken teşhis ve tedavi için randevunuzu 0216 565 40 65 numaralı telefonu arayarak veya internet üzerinden oluşturabilirsiniz.
Göz Tansiyonu Hastalığı (Glokom) Belirtileri Nelerdir?
- Bilgisayarlı Görme Alanı Ölçümü
- Zaman zaman bulanık görme,
- Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi,
- Sabahları belirginleşen baş ağrıları ve göz etrafında ağrı oluşması.
Glokom Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
- Ailede göz tansiyonu (glokom) öyküsünün olması (genetik yatkınlık),
- Şeker hastalığı,
- Şiddetli kansızlık,
- Yüksek hipermetropi,
- Yüksek miyopi,
- Migren,
- 35 yaşın üzerinde olunması,
- Uzun süreli kortizon tedavisi,