Üroloji
Hastanemiz üroloji kliniğinde tüm üro-genital hastalıklar en yeni yöntemlerle teşhis edilmekte ve bu hastalıklar açık cerrahi ve endoskopik yöntemlerle ameliyat edilmektedir. Ayrıca sıradan ameliyatlar dışında radikal nefrektomi-pyeloplasti-total sistektomi-radikal prostatektomi – üretroplastiler – anti reflex ameliyatları, retroperitoneal lenf diseksiyonu gibi özellik isteyen ameliyatlarda kliniğimizde rutin olarak yapılmaktadır.
PROSTAT HASTALIKLARI
Erkeklerde yaşla birlikte hormonal ve çeşitli etkenlere bağlı olarak prostat bezinin (Erbezi) büyümesi; iyi huylu benign prostat hiperplazisi (BPH) ve kötü huylu prostat kanseri (Prostat Ca) olmak üzere iki türlüdür. BPH’ın klinik sıklığı 60-69 yaş arası erkeklerde %51 olarak saptanmıştır. Kendini sık idrara çıkma, geceleri idrara kalkma, damla damla idrar yapma, idrar kaçırma gibi şikâyetler ile belli eder. Tedavisinde; ayrıcı tanısı yapıldıktan sonra, şikâyetlerin şiddetine, yan etkilerine ve prostatın büyüklüğüne göre; ilaçla tedavi, açık ya da kapalı prostat ameliyatları (TUR-P) ve lazerle tedavi olmak üzere farklı metotlar bulunmaktadır. Prostat kanserinde ise erken teşhis hayat kurtarıcıdır. Bunun için 40 yaş üstü erkeklerde yada bir kez prostatın parmakla muayenesi (RT) ve prostat spesifik antijen (PSA) kontrolü gereklidir. Şüpheli olgularda transrektal ultrasonografi eşliğinde (TRUS) biyopsi, MR füzyon biyopsi endikedir. Hastanemizde BPH (İyi huylu prostat büyümesi) tedavisinde TURV-P (Endoskopik yöntemle prostatın buharlaştırılması) ve TUR-P yöntemi ile cinsel fonksiyon kaybı olmadan 48 saat hastanede kalış süresi ile tam tedavi sağlanabilmektedir.
ÜRİNER SİSTEM TAŞ HASTALIĞI
Prostat patolojileri ve idrar yolu enfeksiyonlarından sonra idrar yollarını büyük sıklıkla etkileyen üçüncü hastalık idrar yolları taşlarıdır. Uygun tıbbi tedavi ve taş hastalığının nüksünü azaltmaya yönelik yaşam tarzlarını yönlendiren ayrıntılı bir metabolik değerlendirmede önemlidir. Böyle bir izlem ve tıbbı girişim olmaksızın 5 yıl içinde taş nüksü %50’lerdedir. 4-5 mm’lik taşların kendiliğinden düşme şansı %50, 6 mm’den büyük taşların kendiliğinden düşme şansı ise %5’den düşüktür. Çoğunlukla kendini şiddetli ağrı ve idrardan kan gelmesi ile belli ederse de, bazı olgularda uzun süre sessiz kalarak böbrek harabiyetine ya da böbreğin kaybedilmesine kadar giden sonuçlara neden olabilmektedir.
Ailesinde taş öyküsü olan ya da daha önce taş düşürmüş olan hastaların 6-12 ay aralıklarla kontrolden geçmeleri önerilmektedir. Hastanemizde böbrek taşlarının tedavisinde üreter alt uç taşlarında (Böbrekten yola düşmüş) endoskopik yöntemle taşın kırılması URS, daha büyük taşlarda kapalı yöntemle böbrek içinden taşın kırılması PCNL ve RIRS, FLEKSİBL böbrektaşları tedavisi yapılmaktadır.
HASTANEMİZDE RUTİN ÜROLOJİ AMELİYATLARI DIŞINDA, ÖZELLİK GEREKTİREN AMELİYATLAR OLARAK;
- Endoskopik üreter taşı tedavisi URS
- Endoskopik böbrek taşı tedavisi PCNL, RIRS
- Üreteropelvik darlıklarda lazer ya da soğuk bıçak ile endopyelotomi
- Kadın inkontinansında (İdrar kaçırma), Sling yöntemleri: TVT, IVS, İnfast
- Erkek intertilitesinde (Kısırlık tedavisinde) mikroskopik varikoselektomi
- Erkek empotansında (İktidarsızlık); dorsal venligasyonu ve penil protez ameliyatları
- Peyronie hastalağında (Penis eğriliğinde) plak rezeksiyonu ve greft konulması
- Prostat tedavisinde buharlaştırma TURV-P, TUP-P, Tripolar TUR-P
- Hipospadias ameliyatları
- Üretra darlıklarının lazer ile tedavisi ve stent yerleştirilmesi
- Mesane tümörlerinde TUR-TM mesane